Sikker betjening af liften
Det handler om din sikkerhed – derfor er det en rigtig god ide at have styr på dine forholdsregler, inden du stiller dig op i en lift. Du kan undgå mange skader og uheld ved at sætte dig ind i, hvordan udstyret virker, inden du skal bruge det. Det er desuden vigtigt, at du er opmærksom på både liften og dine omgivelser.
De største farer ved brug af mandskabslifte er faldskader og stød fra elektriske ledninger. Skader ved fald sker typisk i forbindelse med manglende brug af sikkerhedsudstyr, ujævn manøvrering og/eller fejl på udstyret. Elektrisk stød sker typisk, hvis operatøren er uopmærksom og kommer for tæt på frithængende ledninger. Det kan du undgå ved at sikre dit arbejdsområde og orientere dig grundigt, mens du kører i liften.
Rigtige mænd læser manualen
Din lift er et komplekst arbejdsredskab med mange mekaniske dele, der alle skal virke, for at liften kører, som den skal. Det er de færreste operatører, der har indsigt i alle dele af liftkonstruktionen, men det behøver de heller ikke, for manualen fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide.
Derfor skal der også altid være en manual ved liften, hvor du kan finde informationer om alle liftens dele, og hvordan de vedligeholdes. Manualen forklarer også, hvordan liften betjenes – både almindelig drift og nødbetjening i tilfælde af fejl eller uheld. Vi siger ikke, at du skal læse manualen fra ende til anden, men sørg for at have den ved hånden og orienter dig i de vigtigste afsnit, før du kører i liften.
Udover manualen er der altid en journal med liften. Journalen skal indeholde en række informationer, herunder dokumentation for at liftens stabilitet og belastning er efterprøvet, certifikat for det køretøj/den undervogn liften er monteret på, oplysninger om eftersyn, og hvilke fejl og mangler der eventuelt er fundet ved tidligere gennemgang. Er der foretaget reparationer af sikkerheds- og sundhedsmæssig betydning, skal disse også fremgå af journalen.
Forkæl din lift med løbende service
Ligesom du forkæler konen for at sikre stabil drift, skal du sørge for løbende at få serviceret din lift. Mindst én gang om året skal liften gennemgås af autoriseret personale, der blandt andet gennemgår og vedligeholder de mekaniske dele, der er svære at komme til i hverdagen.
I manualen finder du lister med overblik over og intervaller for, hvad der bør tjekkes og hvor ofte. Hvis du følger de anbefalinger, der er i manualen og sørger for at få liften serviceret mindst én gang årligt, er du godt på vej. Og løbende vedligehold er ikke bare for din sikkerheds skyld, det er almindelig sund fornuft at de ting, du passer godt på, holder længere.
Selvom du kan komme langt med manualer, journaler og serviceeftersyn, er det vigtigste, at du husker din sunde fornuft! Ingen kan tage højde for alle tænkelige situationer, og fejl og uheld sker, så derfor er god dømmekraft afgørende for din sikkerhed, når du kører med personlift.
Tjekliste til sikker betjening af lift
Her er 10 hurtige punkter der er værd at huske, hver gang du bruger din lift.
- Sørg for at liften er serviceret, og gennemgå den selv før brug.
- Sæt dig ind i hvordan liften betjenes og orienter dig om liftens kapacitet og stabilitet. Overhold altid vægtbegrænsninger og anbefalinger til sikker opstilling af liften.
- Sørg for at sikre liftbilen; træk håndbremsen og brug hjulkiler.
- Tjek at underlaget under bil og støtteben er fast og stabilt og vær opmærksom på eventuel hældning på arbejdsområdet.
- Tag højde for vejret. Blæst kan påvirke liftens stabilitet, ligesom regn kan påvirke underlaget under liften.
- Afmærk området omkring liften, så det er tydeligt for trafikanter og forbipasserende.
- Hav altid en mand på jorden og sørg for, at du har en tilgængelig kommunikationslinje, f.eks. en telefon eller radio.
- Brug sikkerhedsudstyr – faldsikringsudstyr, hjelm og refleksvest.
- Vær opmærksom på forhindringer, og orienter dig løbende, når du bruger liften.
- Stå altid på liftens bund, kravl ikke op ad sider og ud af kurven