mar 28, 2023

Hvilken lift skal jeg vælge?

Når vi taler lifte, taler vi om en bred kategori af arbejdsmaskiner, til de arbejdsopgaver, der kræver at du kommer op i højden. Der findes et hav af opgaver, der kræver en personløfter, der fungerer som en sikker arbejdsplatform, hvorfra du trygt og effektivt kan udføre dit job.

Du kan finde lifte i mange varianter – lige fra teleskoplifte til knækarmslifte eller saxlifte. Dertil kommer det understel liften er monteret på. Det kan være trailere, hjul, bælter, varevogne og lastbiler. Når de forskellige lifttyper kombineres med de mange mulige understel, ender vi med en verden af muligheder. Men også en jungle af muligheder.

På den ene side gør det store udvalg, at der helt sikkert er en lift derude, der matcher netop dine behov. På den anden side, kan det være overvældende at skulle gennemskue det store udvalg på markedet. Men bare rolig. Vi er her for at hjælpe og guide dig, så du kan finde frem til den rette lift!

Hvilke krav skal din lift opfylde?

Det vigtigste er, at er du tager højde for dine konkrete behov, når du vælger, hvilken lift du skal investere i. Hvilken type arbejdsopgaver skal du bruge den til? Hvor lang varighed har opgaverne typisk, og i hvilket miljø skal liften køre? Vi gennemgår nogle af de overvejelser, du bør gøre dig her:

Arbejdshøjde og udrække

Overvej, hvilket arbejdsdiagram du har brug for. Skal liften bruges på et lager, kan du passende vælge en mindre sakselift, der løfter vertikalt.

Skal du derimod bruge en mandskabslift til tag- og facaderenovering, vil du have brug for en lift med god arbejdshøjde og udrække, der f.eks. gør det muligt at komme op og ind over en bygning. En bomlift kan gøre netop dette, mens en knækarmslift kan det samme, men giver dig langt større fleksibilitet, hvilket kan være en fordel når du vil have den optimale arbejdsposition.

Arbejdsdiagrammet har dog også betydning for andre ting, f.eks den samlede vægt. Som hovedregel kan man sige, at jo mere arbejdshøjde og udrække du ønsker, jo tungere bliver din lift typisk også.

  Kapacitet

  Skal liften primært løfte mandskab op, eller er der brug for, at de også har tungere værktøj og materialer med? Kapacitet hænger sammen med arbejdsdiagrammet, forstået på den måde, at en sakselift kan have en relativt høj kapacitet, uden det påvirker liftens stabilitet.

  Har liften derimod udrække, begynder det at stille helt andre krav til, hvordan maskinen stabiliseres. Og jo mere vægt du skal have i kurven ved udrække, jo mere skal liften stabiliseres i form af modvægt eller støtteben. Derfor har flere af vores lifte variabel kurvekapacitet, der giver forskellige arbejdsdiagrammer, afhængig af vægten i kurven.

  Arbejdsområde

  Hvor skal liften bruges? Det er afgørende, at du overvejer, hvor liften typisk skal stilles op i forbindelse med arbejdsopgaver. Skal du bruge en lift, der typisk skal stå på fast, plant gulv indendørs – eller måske en lift, der skal kunne køre i terræn og opstilles på hældninger, kan en bæltelift være en fordel.

  Du bør også overveje, om liften skal kunne bruges indendørs. I så fald har du brug for en el- eller batteridrevet lift. Det samme kan være en fordel i byzoner, hvor der ofte er fokus på at reducere emission og støj – her vil vi anbefale en hybridløsning, der giver dig størst mulig fleksibilitet.

  Transport

  Det er sjældent, at opgaverne kommer til liften. Du skal derfor overveje, hvordan du vil transportere din lift. Her er liftens vægt og størrelse vigtige faktorer. Mindre sakse- og bæltelifte kan transporteres på en stor trailer, som du måske selv kan køre. Andre større lifttyper skal flyttes af en vognmand.

  Et alternativ er at vælge en bilmonteret lift. Her findes både modeller til lille og stort kørekort. Har du typisk mange serviceopgaver af kortere varighed, vil en liftbi,l du selv kan køre, klart være en fordel. Her er der også mulighed for at bygge værksted- eller opbevaringsløsninger på køretøjet, så du altid kan have det nødvendige grej, værktøj og materialer med dig på farten.

  Forskellige typer af lifte

  Nu, hvor du har en god forståelse af, hvordan dit behov er afgørende for dit valg af lift, kan du finde mere information om nogle af de forskellige liftkategorier her:

   

  Er det stadig svært at vælge den rette lift?

  Det forstår vi godt! Der er et hav af muligheder, og der er mange aspekter at tage højde for – også flere, vi ikke har uddybet her – blandt andet dit budget. Derfor kan det være rart at få hjælp til at afsøge mulighederne af én, der kender både din hverdag og de forskellige lifttyper.

  Vores dygtige kolleger har været i branchen i mange år og vejledt kunder med mange forskellige baggrunde. Vi kender til de typiske udfordringer, I oplever, og forstår, hvordan hvert enkelt behov skal afvejes – og vi vil gerne hjælpe dig med sparring og rådgivning.

  Kontakt os for en uforpligtende snak om hvad vi kan gøre for dig.

  Kontakt os

  Versalift_medarbejder_Jesper_Krogh

  Jesper Krogh Jensen

  Vil du vide mere?

  Ring eller send os en e-mail – vi står klar til at hjælpe dig.